Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Ha e-mail címe nem szerepel nyilvántartá-sunkban, emiatt nem tudott automatikus jelszóemlékeztetőt igényelni, kérjük forduljon a Technikai Ügyfélszolgálathoz >>

A web főszerkesztője: Dr. Kárpáti István, a MANET Főtitkára

mnt-nat

Publikációs adatbázise-GFR kalkulátorKidney and Blood Pressure ResearchHypertonia és Nephrologia
március
 • H
 • K
 • S
 • C
 • P
 • S
 • V
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 29
 • 30
 • 31
Vese Világnapja, 2021


Magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánították 2006-ban. Egy nap, amely világszerte felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából.

2021-ben a Vese Világnapja március 11-én lesz.
Az idei év jelmondata: Teljes élet vesebetegséggel


A Vese Világnap célja, hogy
 • hogy hangsúlyozza, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában,
 • hogy ösztönözze a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt, a megelőzés fontosságát,
 • hogy edukálja az egészségügyi szakembereket, tudatosítsa bennük, hogy milyen jelentős szerepük van a krónikus vesebetegség kockázatának csökkentésében,
 • hogy világossá tegye a helyi és az országos egészségügyi hatóságok szerepét a krónikus vesebetegség növekedésének ellenőrzése kapcsán,
 • hogy ösztönözze a transzplantációt, mint a veseelégtelenség legjobb lehetséges „gyógymódját”, és a szervadományozást, mint életmentő cselekedetet.

Magyarországon a lakosság mintegy 10%-a, becslések szerint legalább 700 000 fő szenved az idült vesebetegség valamely szakaszában. Közel 6500 a már végstádiumú veseelégtelenek száma, akiknek rendszeres dialízis kezelésre van szüksége, vagy szervátültetésre szorulnak.
A krónikus vesebetegek száma folyamatosan növekszik, köszönhetően elsősorban az elhízás, a cukorbetegség, a hypertonia járványszerű terjedésének, és az átlagos élettartam fokozatos emelkedésének.

Fontosnak tartjuk és kérjük a hazai nephrologiai központokat, hogy kezdjenek hozzá a regionális lakossági rendezvények szervezéséhez és a sajtókommunikáció tervezéséhez.

Kérjük az egyes nephrologiai központokat, hogy a Vese Világnap regionális programját (ideje, helye, tervezett programja) küldjék el a Nemzeti Vese Program programszervezőjének (Böcskei Virág nemzetiveseprogram@gmail.com) és a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkárának (Dr. Kárpáti István istvan.karpati@nephrologia.hu).

Az információkat közzétesszük a Magyar Nephrologiai Társaság és a Nemzeti Vese Program honlapján.Ugyancsak közzétesszük az egyes események összefoglalóit, szakmai anyagait és sajtómegjelenéseit amennyiben azokat időben megkapjuk.


MAGYAR NYELVŰ KAMPÁNYANYAGOK

LETÖLTHETŐ KÉPEK ÉS DOKUMENTUMOK:
(A nagy méretű kép letöltéséhez kattintson bal egérgombbal a képre, majd a megnyíló oldalon a jobb egérgombbal és válassza a Kép mentése másként... lehetőséget!)

Teljes élet vesebetegséggel plakát .jpg-ben
Teljes élet vesebetegséggel plakát .pdf-ben
Vese Világnapja logó (magyar nyelvű) .png-ben
Védd a veséd! - Leaflet (.pdf-ben)
8 aranyszabály - 1. kép

Legyél fitt és aktív!
Ez segíthet fenntartani az ideális testsúlyt, csökkenteni a #vérnyomást és ezáltal a #KrónikusVesebetegség rizikóját.
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#Prevenció
8 aranyszabály - 2. kép

Rendszeresen ellenőrizd vércukor szintedet!
Körülbelül fele azoknak az embereknek, akiknél a #cukorbetegség fennáll, nem diagnosztizálták. A cukorbetegség jelentősen növeli a vesekárosodás kockázatát, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni vércukorszintedet!
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#Prevenció
8 aranyszabály - 3. kép

Rendszeresen ellenőrizd vérnyomásodat!
Habár azt sok ember tudja, hogy a #magasvérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a gyakori oka a vesebetegség kialakulásának is.A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint pl. cukorbetegség.
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#Prevenció
8 aranyszabály - 4. kép

Étkezz egészségesen és figyelj a testsúlyodra!
Sok #gyümölcs és #zöldség fogyasztása és alacsony nátriumtartalmú étrend fenntartása javíthatja általános egészségi állapotodat, és csökkentheti a #KrónikusVesebetegség kockázatát!!
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#Prevenció
8 aranyszabály - 5. kép

Fogyassz bőségesen folyadékot, legfőbbképpen vizet!
Legyél mindig #hidratált, kezdj minden napot egy pohár vízzel!
Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint a bőséges vízfogyasztás elengedhetetlen a jó egészséghez.
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#Prevenció
8 aranyszabály - 6. kép

Ne dohányozz!
A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció.
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#Prevenció
8 aranyszabály - 7. kép

Ne használj rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!
Általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése, mint a különböző gyulladásgátlók (például az ibuprofen), vesekárosodást okozhat. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek jelentős veszélyt, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használják őket. Ellenben ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint ízületi gyulladás, vagy derékfájdalom esetén, orvosa segítségével olyan szert kell választani, mely a fájdalmat csökkenti, de a vesét a legkevésbé károsítja.
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#Prevenció
8 aranyszabály - 8. kép

Ellenőrizd vesefunkciódat, ha egy vagy több “nagy kockázati tényezővel” rendelkezel, úgy mint: • cukorbetegség • magas vérnyomás • túlsúly • vagy ha egyik családtagod vesebetegségben szenved!
#8aranyszabaly #VeseVilagnap #WorldKidneyDay#PrevencióDokumentum címe
 
Típus
 
Publikálva
 
Méret

Publikus dokumentumok

Teljes élet vesebetegséggel plakát .pdf-ben 
pdf
 2021.02.23. 0,538 Mb
Védd a veséd! - Leaflet 
pdf
 2021.02.23. 0,711 Mb


Vese mese8 aranyszabály vesénk védelmébenANGOL NYELVŰ KAMPÁNYANYAGOK


WKD 2021 Social Media Toolkit is available!

Campaign materials >>

Our new 2021 social media toolkit >> is now available on our website! The toolkit contains information and resources to share and help amplify your social media campaign on raising awareness about kidney health and spreading the World Kidney Day's messages. For those who need it, the toolkit also provides you with a starting point and ideas on how to create your own social media campaign including visuals and wording that you can use for your social media posts. Explore new social media tools, such as Twitter, Instagram or Facebook Stories chats, to spread the World Kidney Day messages in your community!
Our social media toolkit is ready for you to start planning for the 2021 campaign!

Visit our new resource library!
Are you looking for a specific resource from previous campaigns or for material on a specific topic associated to kidney disease? Maybe the WKD image from 2016 or a position paper from the WKD 2012 Campaign? The WKD resource library >> is here for you! In one place, you can search for specific topics, years or type of material. Learn more about the World Kidney Day campaign from its creation to the current day, and find position papers, press releases, infographics, campaign images, and much more to help you succeed in the organisation of your WKD activity!

With the Covid-19 pandemic presenting World Kidney Day 2021 with a unique set of opportunities and challenges, we are encouraging people to organise virtual activities as well as promoting the use of social media to raise awareness about effective symptom management, patient empowerment, and ultimately awareness about how to live well with kidney disease.

To give your activities a wider platform, we invite WKD stakeholders to send us a short video message (max 1 min) to be shared on World Kidney Day’s YouTube video and social media channels (quality permitting).

Send us a World Kidney Day 2021 greeting and let us know
• How should the role of patients be strengthened in kidney care?/ What are measures of patient well-being when it comes to kidney care?

Set yourself up in front of a World Kidney Day poster or banner, wear a World Kidney Day shirt or use our virtual background and start recording. To help you with your video, you can also find tips for video production here

To participate and be featured on the World Kidney Day platform, email your video to: info@worldkidneyday.org by January 31, 2021.

Feeling inspired? If you wish to produce a longer video showcasing how what "Living Well with Kidney Disease" means to you, we also would like to encourage you to submit your video to the ISN Community Film Event which runs in collaboration with the 2021 WKD Campaign "Living Well with Kidney Disease". The most voted film of the day will receive special recognition, the "WKD 2021 Best Film". You can find more information here.